Parlez-vous Francais

Parlez-vous français

Franse lessen & vertalingen

Neem contact op

Over Parlez-vous français

Auteur: Vrouw magazine

Wie ben ik?

Mijn naam is Émilie Toulis

In januari 2016 werd ik wakker uit een droom met deze 3 woorden : « Parlez-vous français ? ». Als je me kent, ben ik een heel down-to-earth persoon. Ik ben Frans in hart en nieren, maar zo nuchter als een Nederlander geworden. Toch kwam deze droom niet voor niets. Zo kristalhelder, zo scherp, en zo vanuit mijn hart. Het was het eerste teken van iets dat al een tijdje aan me knaagde : het was tijd voor verandering. Tijd om mijn ware passie te omarmen. 

Ik woonde toen al 13 jaar in Nederland. Na een pijnlijke start, een fase van uiterste frustratie en ontgoocheling, die bijna leidde tot het pakken van mijn koffers om terug naar Frankrijk te gaan, had ik mijn weg in het toerisme gevonden. Ik stopte vrij snel met Frans doceren en stortte me in mijn nieuwe functie bij een reisbureau. Zo kon ik mijn taal spreken, mezelf als een normale functionerend volwassene uitdrukken en nog verder Nederlands leren (en mijn huis betalen, da’s ook belangrijk). Maar hoewel ik mijn werk en de uitdagingen leuk vond, ontbrak er iets fundamenteels. Ik werd gelukkig van Frans spreken de hele dag, maar het smaakte naar meer. Ik voelde me onvolledig, ontevreden en leeg na elke dag werken op kantoor.  

De eerste lessen met 2 kinderen en hun moeder (die Frans wilden leren voor hun verhuizing naar Frankrijk) waren voor mij de bevestiging van iets waar ik stap voor stap achter was gekomen: ik miste het delen van mijn passie voor mijn moedertaal en mensen helpen hun droom te verwezenlijken: Frans leren spreken. Ik ging snel meer lesgeven, vooral aan volwassenen. Francofielen die voor de meesten al een tweede huis in Frankrijk hadden of elk jaar een vaste plek bezochten. Ik was weer compleet en kreeg er zoveel positieve energie van!  

Deze aspecten had ik zo gemist:

De blijheid die mijn cursisten ervaren wanneer ze voor het eerst een zin op een normaal tempo begrijpen.

De verbazing en trots wanneer ze een moeilijk woord of concept die waarvan ze dachten dat ze het waren vergeten, toch perfect weten te gebruiken. 

Die verschrikkelijke uitspraak van “prononciation” en “les yeux” toch onder de knie krijgen. 

Steeds sneller, vlotter en met gemak gaan praten, over koetjes en kalfjes. 

Het lachen wanneer ze grapjes (beginnen te) maken en begrijpen in het Frans. 

Auteur: Alex van Koten

Ik wist het toen zeker: hiermee wil ik verder, hier wil ik in groeien, hier word ik gelukkig van! Sindsdien ben ik die droom van januari 2016, die me werkelijk wakker geschud heeft, elke dag dankbaar. Dat ik met passie mensen gelukkig mag maken en ze op weg kan helpen naar hun eigen droom : de Franse taal machtig worden. En dat ik mijn moedertaal dagelijks mag spreken (en bespotten), is zeker een enorm pluspunt 😊 

Mijn visie op taal leren : iedereen kan het

met de juiste inzet & de juiste middelen

Iedereen kan Frans leren

Ik geloof oprecht dat iedereen een taal kan leren. Wel met de juiste inzet en middelen.  

Nee, je gaat niet zomaar Frans ratelen binnen 2 dagen (of Elon Musk heeft een super chip uitgevonden en je bent die gaan uitproberen). Net zoals voor elke nieuwe activiteit, kost het tijd, geduld, een tikje discipline en motivatie. Maar vooral : geloof in jezelf en dat je het kan. En ik ben je steuntje in de rug (of de nodige schop, klant is koning, zeg het maar). 

Ik ben tevens overtuigd van het feit dat, omdat elke persoon uniek is, elk leertraject anders is. Ik ben mijn eigen proefkonijn geweest van verschillende leerstrategieën en -methodes (sommige met succes, sommige totale flops), en ik verdiep me graag nog steeds in de verschillende ontwikkelingen op gebied van taal leren. Om de juiste manier(en) te vinden die bij mijn klant past. 

Even een waarschuwing..

Ik ben een echte taalnerd (of taalfreak). Alles wat talen betreft, hoe het ontstaan is, hoe het werkt en vooral hoe mensen het zich eigen maken, vind ik enorm interessant. Enneh, ik ben geen taalnazi – tenminste, niet wanneer het niet nodig is 😊. Fouten mag je maken, want van je fouten kan je leren. Het hoeft toch niet perfect ? (nou, het komt wel, stap voor stap). Ik ben ook geen doorsnee taalcoach & docent (je leest het al denk ik). Ik praat veel, vrij hard en zit nooit stil (nou, alleen voor online lessen dan… nee, ook niet). Humor, gezelligheid (dank aan de Nederlandse taal voor dit woord) en ontspannen sfeer zijn voor mij de sleutels van een geslaagde les. Zoals mijn cursisten vaak zeggen: “Bij jou, lachen en leren we echt veel en we werken echt heel hard maar zonder dat door te hebben.” 

Als je me kent, weet je dat

… ik gek op eten en koken ben. Ik duik elke dag in de keuken om Franse gerechten te maken (en mamakoekjes, en banana pancakes op verzoek van mijn 2 kinderen en al hun vriendjes die hiervoor langskomen). Ik zou kilometers voor pure chocolade afleggen, op mijn blote voeten.  

… ik heel erg van sporten hou (om mijn energie proberen kwijt te raken?). Al van jongs af aan hebben mijn ouders mij altijd ondersteund om te sporten, en zo kwam ik op de judomat en bleef ik heel lang bij. Het liefst zou ik nu nog een Dam tot Dam willen lopen (wat is het geweldig!) maar ik hou het nu bij bootcamp, heel veel wandelen en boksen in de buitenlucht, want dat is het allerlekkerste ! 

… ik van energie barst. Daarom de koosnaam « Stuiterbal » (lief bedoeld hoor) door mijn cursisten. Omdat ik zelfs met 36 weken zwanger ‘s avonds les kon geven en iedereen met mijn energie nog kon aansteken. 

… ik van humor hou, in alle vormen. En als je eindelijk in een vreemde taal grapjes kan begrijpen en zelfs kan maken, weet je dat je er bent : je bent een near-native ! 

… ik de klank “ui” in het Nederlands nog steeds niet correct kan uitspreken. En ik heb er vrede mee. Ok, ik geef het toe : het heeft me jarenlang geïrriteerd en best veel energie gekost om acceptatie van mijn grenzen te bereiken. Dit “gebrekje” vindt mijn dochter hilarisch… 

… ik meer dan 25 keer ben verhuisd en veel hoeken van Frankrijk heb mogen zien. Geboren bij Parijs, opgegroeid in Angers, gestudeerd in Grenoble en Amsterdam. Voor mijn werk als inkoper heb ik veel regio’s van Frankrijk bezocht en ik heb zeker een paar favorieten… maar dat is een lang verhaal! 

Meer weten over mij?

Neem gerust contact op om even kennis te maken